Het ontstaan van De Supporters

“Ah, en doe jij dat dan echt graag?”. Lees die vraag vooral met een ondertoon vol ongeloof. Het moet doorheen mijn carrière zowat de meest gehoorde repliek zijn wanneer ik de vraag beantwoord ‘wat ik eigenlijk juist doe?’. Zelden kwam de reactie “wauw!” of “vertel daar eens wat meer over”, zoals dat bij de bevriende piloot of Tomorrowland medewerker gaat. Nee, geen enthousiaste reacties hier, want mijn hart gaat sneller kloppen voor… sh*t.

administratie

Voordat ik in de zomer van 2020 samen met Ben Leo De Supporters lanceerde, had ik al 16 jaar vol administratie achter de rug. Als auditor sleurde ik eerst honderden mappen vol (perfect geordend!) papier van en naar de klanten. Iedereen die kort na de eeuwwisseling als auditor aan de slag was, deelt ongetwijfeld dezelfde prachtige herinneringen. Nadien brak het tijdperk aan waarin geen enkele scanner nog geheimen voor me had, omdat we onze dossiers digitaal mochten bijhouden in AWS. Swingende softwarenamen waren toen nog niet aan de orde.


Hoe creatiever de geest, hoe rommeliger het buro


Al tijdens die audittijd voelde ik een gigantische aantrekkingskracht voor de mediasector en de mensen die er werken. Ik heb een absolute bewondering voor die creatieve geesten, dat creatieve proces en hoe die creaties een merk maken of kraken. Opposites attrack, want laat creativiteit vooral zijn wat me nìet typeert. Een sector die me aantrok dus, en waar ik in 2011 een functie opnam als Finance Manager. Alleen: creativiteit en administratie bleken al snel communicerende vaten, want hoe creatiever de geest, hoe rommeliger het buro. Creatieve vrijheid werd graag misbruikt als dankbaar excuus om zich vooral niet te moeten bezighouden met administratie (in de wandelgangen beter gekend als rompslomp, sh*t). Maar weet je wat het gekke is? I loved it!

Administratie ondersteuning

Mijn talent bleek immers hun zwakte en omgekeerd. Creatievelingen rollen spontaan met de ogen bij vragen over bestelbonnen, facturen en betalingen. Ik haalde net mijn voldoening uit de verwonderde blikken van die administratieve warhoofden wanneer ‘die nieuwe van Finance’ hen maar wat graag in die administratie wou ondersteunen. Zodat zij vooral focussen op het bedenken van goeie programma’s, dat is de core en bestaansreden van DPG Media. Al snel kreeg ik een voornaam en binnen afzienbare tijd werd ik pro-actief meegenomen in nieuwe projecten. Finance was nog steeds een noodzakelijk kwaad, maar het was geen last meer nu er administratieve ondersteuning en een klankbord was.


Toptalenten

administratie ondersteuning

Naarmate ik steeds meer als een partner werd gezien, groeide ook het draagvlak om die kwaliteit te bestendigen met een team dat uit hetzelfde hout gesneden is. Mensen die graag een ondersteunende rol opnemen, en die in administratie zoveel meer zien dan een hoop papier dat ergens in een map moet geraken. Samen met Ben Leo (de CFO onder wiens vleugels ik bij DPG Media mijn team mocht uitbouwen en finance een gezicht kon geven) haalde ik toptalenten binnen. De juiste talenten op de juiste plaats.


Administratie = Sh*t


Een laatste trigger die heeft geleid tot de oprichting van De Supporters, kwam er toen ik onlangs las dat 80% van de ondernemers een grondige hekel heeft aan administratie. Onvoorstelbaar. Een goed gevoerde administratie is zoals een net gepoetst huis: dat geeft een bepaalde voldoening… aan mensen zoals ik althans. Maar dat blijkt dus alles behalve een evidentie voor heel wat ondernemers.


De Supporters


Die ervaringen en inzichten hebben geleid tot de oprichting van De Supporters, waar we administratieve ondersteuning vanop afstand aanbieden. Aan drukbezette ondernemers die een natuurlijke afkeer hebben van administratie. Voor start ups die zich vooral willen (moeten!) focussen op hun klanten en product. Aan scale ups die onvoldoende werk of budget hebben voor een vaste aanwerving, maar wel ondersteuning kunnen gebruiken. Voor corporates die door het administratieve bos de bomen niet meer zien. Aan iedereen eigenlijk.

De Supporters ondersteuning

In die oprichting vond ik Ben – mijn CFO bij DPG Media – terug. We doen in weze niets anders dan datgene waar we in het verleden al goed in bleken: administratieve ondersteuning en mensen. Ben is steeds gestructureerd, altijd doordacht, nooit onvoorbereid. Iemand met een opgeruimd buro. Zo’n opgeruimd buro (en het bijhorende opgeruimd hoofd) willen we ook onze klanten gunnen.
Anke Vandenhouwe – september 2020